SUHEN

Sveriges universitets och högskolors europeiska nätverk

Vad är SUHEN?

SUHEN står för Sveriges universitets och högskolors europeiska nätverk och är ett initiativ för att fler svenska studenter ska bli intresserade för EU. Idag finns ett underskott bland de svenskar som jobbar inom EU:s förvaltning, vilket riskerar att bli ett demokratiskt problem när intresset hos svenska studenter är lågt. Därför finns SUHEN, ett samarbete mellan programföreningar och universitet/högskolor och med finansiering av EU kommissionen.

Vad gör SUHEN?

SUHEN är framför allt ett nätverk som ska skapa kontakter mellan studenter och EU. Detta sker exempelvis genom informationsinsatser via programföreningarna, EU konferenser, och en årlig resa till Bryssel. SUHEN är också en möjlighet för Nordpol att erbjuda kunniga och intressanta föreläsare om EU för er medlemmar.

Mer info om SUHEN

Mer info om SUHEN hittar du på deras Facebook-sida. Vill du engagera dig i SUHEN? Ta kontakt med ordförande (ordforande@nordpol.se) så berättar vi mer!

LUND, 2023

Hej! Jag heter Jakob och pluggar tredje terminen på polkand programmet. Jag sitter även som sekreterare i den nuvarande styrelsen och fick därför ett spännande uppdrag förra veckan. Jag var nämligen på en konferens i Lund mellan 16–18 november som vår samarbetspartner SHUEN ordnande. Vi var tre som åkte ner från Umeå och fick som tur var flyga ner, tre timmar resa i stället för 16 klagar man ju inte på. På konferensen ordnades det flera olika talare, workshops, panelsamtal samt lite mer festliga aktiviteter som en finsittning på torsdagskvällen. Under de två dagarna som konferensen höll fick jag reda på massor med intressant information om både EU och den svenska underrepresentationen men även om SHUEN:s framtid, både för studenter samt som vår samarbetspartner. Det var två riktigt mastiga dagar så var skönt att på kvällen ha lite mer avslappnade aktiviteter som finsittningen och att jag och några andra från konferensen gick ut på nationerna i Lund på fredagskvällen. Eftersom vi satt inne på konferensen två dagar var det dessutom väldigt trevligt att få se Lund stad på lördagen innan vi skulle flyga hem till Umeå och hann även med att träffa min kusin som bor i Skåne.